Infagro media
Ваш путівник по молочній галузі України

"Все магазинне молоко з порошку"

Матеріал з Infagro Media
Перейти до:навігація, пошук

Про "порошок", тобто сухе молоко. З якого начебто роблять рідке молоко, яке ми купуємо в пляшках або м'яких пакетах в магазині.

Заводи закуповують сире молоко. Всі бачать молоковози, які везуть його на переробку. Переробні заводи виробляють з молока різні продукти, в тому числі і сухе молоко: СЗМ (сухе знежирене молоко) або СНМ (сухе незбиране молоко).

Сухе молоко — біржовий товар, який можна продати на зовнішньому ринку. Можна продати і на внутрішньому ринку для потреб інших секторів харчової промисловості: пекарям, кондитерам, фармацевтам, виробникам спеціального спортивного харчування. Сухе молоко виручає і звичайного споживача в кризових ситуаціях, коли немає можливості купити звичайне рідке молоко.

На те, щоб висушити молоко, тобто видалити з нього воду, йде велика кількість енергії. Це значна складова загальних витрат на отримання сухого молока, тим більше зараз, зі зростанням цін на енергоносії у всьому світі.

Якщо слідувати логіці прихильників теорії "все магазинне молоко з порошку", то завод спочатку закуповує сире молоко, сушить (несе витрати), потім відновлює отримане сухе молоко для отримання рідкого (знову несе витрати), розливає в пляшки і відправляє в магазин.

Навіщо заводу витрачатися на сушку, а потім на відновлення рідкого молока з порошку для продажу в магазині? Навіщо заводу це ускладнення і здорожчання, яке не дає ніякої вигоди, а тільки робить продукцію дорожчою, погіршуючи конкурентну позицію підприємства? Який в цьому сенс? Подумайте про це.

Pertner logos
Про проект
Використання матеріалів сайту
© Інфагро, 2022