Infagro media
Ваш путівник по молочній галузі України

Історія галузі

Матеріал з Infagro Media
Перейти до:навігація, пошук

Історія молочної галузі України досить бурхлива і пов'язана з тими історичними подіями, які відбувалися протягом останньої сотні років.

До Першої світової війни на теренах сучасної України виробництво молочних продуктів було, в основному, кустарним. На Півдні та Сході працювало всього 16 маслозаводів. В часи НЕПу почала розвиватися кооперація і було створено широку мережу молокозаводів. Але з початком п'ятирічок кооперація занепала, а приватну ініціативу було, фактично, ліквідовано. Почалося державне будівництво молокопереробних підприємств. У період 1928–1932 років було збудовано великі молочні комбінати, зокрема у Києві, Харкові, Дніпропетровську, а також на Донбасі. Перед ІІ Світовою війною в Україні вже діяло 483 молочні підприємства, із них 44 - потужні комбінати.

Під час Другої світової війни було виведено з ладу 80% потужностей маслоробних, 75% молочних і 60% сироробних заводів. Сировинна база також скоротилася: кількість великої рогатої худоби зменшилася майже на 60%, знизилася продуктивність корів. Але вже через 4-5 років після закінчення війни було перевершено довоєнний рівень заготівлі молока, а виробництво масла і сиру збільшилося майже вдвоє.

У повоєнні роки молочна галузь відновлювалася. За десять років 1959–69 в Україні було введено в дію 90 нових молокопереробних підприємств. Їх будували за типовими проектами, що передбачали високу енергооснащеність, забезпечення штучним холодом, а також безперервність, потоковість, механізацію й автоматизацію виробничих процесів.

До подій 1991 року, коли Україна стала незалежною державою, молочна галузь підійшла з показниками, які часто згадують, коли порівнюють її сучасний стан з минулим: 24.5 млн т молока було вироблено у 1991 році, причому 76% з них в сільськогосподарських підприємствах. В господарствах населення 24%. Через десять років картина радикально змінилася: сільгосппідприємства виробили 3.7 млн т (29%), а населення 9 млн т (71%). У 2014 році кризова ситуація стала ще гострішою: 2.65 млн т молока (23%) було отримано в сільгосппідприємствах, а від населення надійшло 8.55 млн т (77%).

Щодо вражаючої цифри 24.5 млн, згаданої вище, потрібно зазначити, що цю кількість молока давали 8.4 млн корів. І якби в радянських колгоспах могли годувати цих корів так само, як, скажімо, голландці своїх у тому ж таки 1991 році, то виробництво молока могло би бути і 55 млн т, бо середня продуктивність наших корів на той час була 2863 кг, а голландських 6575 кг на рік. Але ж Україна і Нідерланди мають різну історію, і проблеми наших селян тоді сильно відрізнялися від проблем селян голландських.

На початку 90-х відбулася зміна моделі господарювання — колгоспи та радгоспи перестали існувати. Ті господарства, які не знищили худобу, продовжували утримувати її, в основному, як додаток до основної діяльності — рослинництва, і не розглядали молочне тваринництво як самостійний бізнес. Поголів'я корів у господарствах населення почало перевищувати їх кількість у сільгосппідприємствах, так є і дотепер (за даними Асоціації виробників молока на 1 липня 2022 року: у сільгосппідприємствах 390,9 тис. голів, в господарствах населення 1,023 млн голів).

Різке скорочення поголів'я у 90-ті роки призвело до недостатнього забезпечення сировиною переробних підприємств, багато з яких були вимушені припинити своє існування. Ті, що залишилися, були змушені закуповувати молоко, вироблене в господарствах населення, де неможливо було досягти того рівня якості, якого потребує переробка.

Як би там не було, виробництво молока в Україні скорочується вже протягом багатьох років. З початку дев'яностих до 2000 обсяги виробництва зменшувалися, потім настала певна стабілізація і навіть деяке зростання, але з 2013 року молока знову почали виробляти менше.

Покращується якість молока, що надходить у переробку. І тепер на заводи надходить якісне молоко, вироблене підприємствами, які використовують сучасні технології, дбають про раціон тварин, ветеринарний догляд та генетику. Частка такого молока у переробці у 2021 році склала 78%, а молока від господарств населення 17% (5% прийшлося на давальницькі схеми). В Україні на 1 січня 2022 налічувалося 1686 підприємств, які займаються виробництвом молока.

При цьому слід зазначити, що активніше скорочується виробництво молока у господарствах населення, а підприємства не нарощують виробництво настільки, щоб компенсувати це скорочення.

Війна вплинула на все, в тому числі і на виробництво молока. За результатами 1 півріччя 2022 року підприємства скоротили виробництво на 7%, а господарства населення на 18%.

Pertner logos
Про проект
Використання матеріалів сайту
© Інфагро, 2022