Infagro media
Ваш путівник по молочній галузі України

Закупівельна ціна на молоко. Чому вона різна

Матеріал з Infagro Media
Перейти до:навігація, пошук

Сире молоко, що надходить у переробку, виробляється у підприємствах, що мають молочні ферми, і у господарствах населення.

Оскільки якість молока, прийнятного для переробки, регламентована і розрізняється за кількома показниками, відповідно, і закупівельна ціна буде різною. Крім того, на закупівельну ціну впливає сезонність. Весною та влітку молока більше і воно, як правило, дешевшає, а восени та взимку його менше і воно більш дороге.

Молоко, вироблене на молочнотоварних фермах, загалом більш якісне, адже якщо підприємство розглядає виробництво молока як бізнес, то розуміння зв'язку якості молока з ціною стимулює до забезпечення правильного утримання худоби, турботи про її здоров'я і благополуччя, про комфортні умови утримання, що відповідають санітарно-гігієнічним вимогам. Особлива увага приділяється раціону годівлі, ветеринарному обслуговуванню та іншим чинникам, які вливають на якість молока і, як наслідок, на закупівельну ціну. Забезпечення високої якості вимагає витрат, і тому закупівельна ціна молока підприємств досить висока:

Що стосується господарств населення, то вони, як правило, не мають належних умов для дотримання всіх вимог до якості молока для переробки. Крім того, той шлях, який проходить молоко конкретного приватного господаря до заводських воріт — пункт збирання молока у селі, де молоко корів різних дворів конкретного села змішується вперше, потім молоковоз посередника, де до цієї суміші додається така само суміш, заготовлена приймальним пунктом інших сіл — майже не залишає шансу на те, що молоко, доставлене на завод збирачем, буде такої ж високої якості як те, що привозиться безпосередньо з молочнотоварних ферм. Тому і оцінять це молоко відповідно до тих характеристик, які визначить приймальна лабораторія заводу. І його закупівельна ціна буде нижчою.

Молокозавод оцінює сире молоко не за місцем його виробництва (ферма чи селянське подвір'я), а за регламентованими показниками якості. За великим рахунком, заводу все одно, де саме вироблене молоко, якщо показники його якості відповідають технологічним вимогам. Вся справа в тому, що враховуючи все, що впливає на якість молока корів, що утримуються у господарствах населення — догляд за ними, забезпечення належного раціону та ветеринарного обслуговування, а особливо недосконалість схеми його збору та доставки до заводу, малоймовірно, що це молоко матиме такі ж само показники якості, як те, що постачають підприємства. Тому й ціна, яку платять заводи підприємствам та заготівельникам молока від населення, відрізняється.

Pertner logos
Про проект
Використання матеріалів сайту
© Інфагро, 2022