Infagro media
Ваш путівник по молочній галузі України

Фальсифікат

Матеріал з Infagro Media
Перейти до:навігація, пошук

Проблема фальсифікату набула розмаху у 90-ті роки, коли фактично було зруйновано державну систему контролю виробництва харчових продуктів, їх якості та безпечності. За словами Вадима Чагаровського, голови Спілки молочних підприємств України, продуктами, які фальсифікуються найчастіше, є масло, сметана, сир та згущене молоко, тобто продукти з високим вмістом молочного жиру. Нещодавно до цієї четвірки додався кисломолочний сир, який стали фальсифікувати, використовуючи замінник білку – штучні волокна типу «фібрил» та інші, що дозволяє отримати продукт, схожий на кисломолочний сир, але втричі дешевший. 

Точних даних про відсоток фальсифікату в молочній продукції немає. Можна наводити які завгодно цифри, але методики відбору зразків в дослідженнях цієї теми аматорські, а нормативної бази перевірки якості продукції не існує. Саме це дає можливість журналістам робити узагальнення на основі проведення любительських досліджень з необґрунтованими висновками, а фальсифікаторам, спійманим на гарячому, оскаржувати рішення про накладені на них штрафи. Які, до речі, теж досить умовні.

З одного боку, від фальсифікату страждає споживач. З іншого — молокозаводи з добросовісним менеджментом, який дбає про репутацію компанії і не допускає випуску неякісної продукції та введення в оману споживача. Цим молокозаводам доводиться конкурувати не тільки з такими ж колегами, але й з виробниками "молочної" продукції, що виробляється в тіні підприємствами, які не сплачують податки, використовують дешеву, але сумнівної якості сировину, і можуть дозволити собі демпінгувати по ціні.

Існують різні думки стосовно боротьби з фальсифікатом. Частина молочників вважає, що основною причиною його існування є дефіцит якісної сировини, значна частка тіньового ринку і небажання силових структур використовувати наявні законодавчі можливості для викорінення цього явища.

Інша частина, наприклад, Спілка молочних підприємств України, підкреслює, що наявних важелів у вигляді використання можливостей Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів та Антимонопольного комітету, недостатньо. СМПУ пропонує законодавчо посилити відповідальність за фальсифікацію харчових продуктів, визнавши її "продуктовим шахрайством" з відповідною кримінальною відповідальністю.

Можна ознайомитися з позицією СМПУ в коментарі її керівника, опублікованому на сайті Інфагро.

Як фальсифікують молоко читайте тут.

Pertner logos
Про проект
Використання матеріалів сайту
© Інфагро, 2022