Молочний баланс: відмінності між версіями
Infagro (обговорення | внесок) Немає опису редагування |
Infagro (обговорення | внесок) Немає опису редагування |
||
Рядок 1: | Рядок 1: | ||
Сукупний показник стану галузі - молочний баланс, який враховує обсяг виробленої сировини, її використання, споживання молочної продукції на внутрішньому ринку, експорт та імпорт. Враховуються також запаси, що залишаються з попереднього розрахункового періоду. Аналітичні агентства відслідковують баланс постійно, оскільки це дає можливість спостерігати тенденції та робити прогнози. | Сукупний показник стану галузі - молочний баланс, який враховує обсяг виробленої сировини, її використання, споживання молочної продукції на внутрішньому ринку, експорт та імпорт. Враховуються також запаси, що залишаються з попереднього розрахункового періоду. Аналітичні агентства відслідковують баланс постійно, оскільки це дає можливість спостерігати тенденції та робити прогнози. | ||
Маємо пам'ятати і про тіньовий ринок молока і молокопродуктів, який, на жаль, існує в Україні і є однією з причин існування фальсифікату. Облік обсягів молока, яке збирають посередники у господарствах населення, недосконалий. А цього молока значно більше, ніж виробленого на молочнотоварних фермах: 68% проти 32% (2021). Правда, за офіційними даними, частка "молока від населення" в загальному обсязі сировини, що надходить на молокозаводи, не така висока, як було ще кілька років тому і | Маємо пам'ятати і про тіньовий ринок молока і молокопродуктів, який, на жаль, існує в Україні і є однією з причин існування фальсифікату. Облік обсягів молока, яке збирають посередники у господарствах населення, недосконалий. А цього молока значно більше, ніж виробленого на молочнотоварних фермах: 68% проти 32% (2021). Правда, за офіційними даними, частка "молока від населення" в загальному обсязі сировини, що надходить на молокозаводи, не така висока, як було ще кілька років тому і у 2021 році складала приблизно 17%, але навряд чи хтось може точно сказати як розподіляється та дуже суттєва решта, яка залишається поза промисловою переробкою: споживається самим сільським населенням, відвозиться родичам в міста, продається на міських ринках у вигляді сирого молока і виготовлених в домашніх або напівкустарних умовах молочних продуктів, використовується для випоювання телят в селянських господарствах і т.і. | ||
Оцінити обсяг цього ринку можна тільки за непрямими даними, оцінково, і тому дані різних аналітичних служб можуть відрізнятися. Одне відомо напевно: кількість селян, бажаючих займатися молочним скотарством, вже багато років знижується. Скорочується поголів'я, утримуване селянськими господарствами. Відповідно, скорочується і виробництво молока цією категорією виробників. | Оцінити обсяг цього ринку можна тільки за непрямими даними, оцінково, і тому дані різних аналітичних служб можуть відрізнятися. Одне відомо напевно: кількість селян, бажаючих займатися молочним скотарством, вже багато років знижується. Скорочується поголів'я, утримуване селянськими господарствами. Відповідно, скорочується і виробництво молока цією категорією виробників. |
Поточна версія на 22:14, 18 жовтня 2022
Сукупний показник стану галузі - молочний баланс, який враховує обсяг виробленої сировини, її використання, споживання молочної продукції на внутрішньому ринку, експорт та імпорт. Враховуються також запаси, що залишаються з попереднього розрахункового періоду. Аналітичні агентства відслідковують баланс постійно, оскільки це дає можливість спостерігати тенденції та робити прогнози.
Маємо пам'ятати і про тіньовий ринок молока і молокопродуктів, який, на жаль, існує в Україні і є однією з причин існування фальсифікату. Облік обсягів молока, яке збирають посередники у господарствах населення, недосконалий. А цього молока значно більше, ніж виробленого на молочнотоварних фермах: 68% проти 32% (2021). Правда, за офіційними даними, частка "молока від населення" в загальному обсязі сировини, що надходить на молокозаводи, не така висока, як було ще кілька років тому і у 2021 році складала приблизно 17%, але навряд чи хтось може точно сказати як розподіляється та дуже суттєва решта, яка залишається поза промисловою переробкою: споживається самим сільським населенням, відвозиться родичам в міста, продається на міських ринках у вигляді сирого молока і виготовлених в домашніх або напівкустарних умовах молочних продуктів, використовується для випоювання телят в селянських господарствах і т.і.
Оцінити обсяг цього ринку можна тільки за непрямими даними, оцінково, і тому дані різних аналітичних служб можуть відрізнятися. Одне відомо напевно: кількість селян, бажаючих займатися молочним скотарством, вже багато років знижується. Скорочується поголів'я, утримуване селянськими господарствами. Відповідно, скорочується і виробництво молока цією категорією виробників.
Ось так виглядало виробництво молока, виробництво молочних продуктів, їх імпорт та експорт, а також споживання у 2021 році: