Як розраховують ціну на масло: відмінності між версіями
Infagro (обговорення | внесок) Немає опису редагування |
Infagro (обговорення | внесок) Немає опису редагування |
||
Рядок 1: | Рядок 1: | ||
Подорожчання молочних продуктів, крім роздратування, викликає запитання стосовно формування ціни. Найбільше дискусій навколо ціни вершкового масла. Перераховуються складові, що впливають на ціну масла на полиці: вартість сирого молока, витрати на виготовлення масла (енергія, праця, транспортування), послуги торгівлі, податки та інше. Часто в обговоренні цього питання наголос робиться на залежності ціни масла від ціни закупленого сирого молока. Ця ціна множиться на середнє значення кілограмів молока, необхідних | Подорожчання молочних продуктів, крім роздратування, викликає запитання стосовно формування ціни. Найбільше дискусій навколо ціни вершкового масла. Перераховуються складові, що впливають на ціну масла на полиці: вартість сирого молока, витрати на виготовлення масла (енергія, праця, транспортування), послуги торгівлі, податки та інше. Часто в обговоренні цього питання наголос робиться на залежності ціни масла від ціни закупленого сирого молока. Ця ціна множиться на середнє значення кілограмів молока, необхідних для виготовлення 1 кг масла (зазвичай береться 22, хоча це і не завжди так), і виходячи з отриманого результату робиться висновок про ту мінімальну ціну кілограма масла, до якої ще треба додати інші витрати. | ||
Цей надто спрощений підхід, який не враховує технологічний цикл переробного підприємства, створює хибне враження про те, що ціна масла залежить найбільшою мірою від вартості закупленого для його виробництва молока. При цьому вже не згадуються енергетичні витрати, націнки торгівлі та транспортування. | Цей надто спрощений підхід, який не враховує технологічний цикл переробного підприємства, створює хибне враження про те, що ціна масла залежить найбільшою мірою від вартості закупленого для його виробництва молока. При цьому вже не згадуються енергетичні витрати, націнки торгівлі та транспортування. |
Версія за 20:34, 5 листопада 2022
Подорожчання молочних продуктів, крім роздратування, викликає запитання стосовно формування ціни. Найбільше дискусій навколо ціни вершкового масла. Перераховуються складові, що впливають на ціну масла на полиці: вартість сирого молока, витрати на виготовлення масла (енергія, праця, транспортування), послуги торгівлі, податки та інше. Часто в обговоренні цього питання наголос робиться на залежності ціни масла від ціни закупленого сирого молока. Ця ціна множиться на середнє значення кілограмів молока, необхідних для виготовлення 1 кг масла (зазвичай береться 22, хоча це і не завжди так), і виходячи з отриманого результату робиться висновок про ту мінімальну ціну кілограма масла, до якої ще треба додати інші витрати.
Цей надто спрощений підхід, який не враховує технологічний цикл переробного підприємства, створює хибне враження про те, що ціна масла залежить найбільшою мірою від вартості закупленого для його виробництва молока. При цьому вже не згадуються енергетичні витрати, націнки торгівлі та транспортування.
Закуплене заводом молоко, на яке витрачено певні кошти, використовується не тільки для виготовлення масла.
Після того, як з молока відбирають вершки для виробництва масла, залишається знежирене молоко, яке теж використовується для виготовлення різних продуктів - наприклад, кисломолочного сиру, кефіру та інших. Знежирене молоко також сушать для отримання сухого знежиреного молока (СЗМ).
Після вироблення з вершків масла, також залишається побічний продукт - пахта. І це теж цінний продукт, цікавий споживачам. Пахту теж можна сушити.
Тобто, говорити про те, що в ціні масла повністю врахована закупівельна ціна молока і це витрати виключно на виробництво масла, неправильно. Адже з цього ж молока роблять і інші продукти, які теж мають свою цінність і свій ринок збуту. Таким чином, в ціні масла може бути тільки частина витрат на закуплене для його виготовлення молоко. Тому, аналізуючи молочні баланси часто говорять про "пару масло - сухе молоко". Саме тому, що у виробництві використовується і жир молока (масло), і білок (СЗМ).